Bruviks Bloggerier

– hvorfor brokke, når man kan blogge

Hjelm eller hjerneskade

| 0 comments

Efteråret er over os. Dagene bliver kortere og de lyse timer færre.
Og med færre lyse timer kommer også behovet for mere lys.
Ikke kun i boligen, hvor flere og flere bliver ramt af en uimodståelig lyst til at krybe sammen i sofaens hjørne med et tæppe over sig, men i lige så høj grad på gader og stræder,
Og her tænker jeg specialt på tobenede og -hjulede medtrafikanter, der går en vanskelig tid i møde. Specielt jer, der lader hånt om eget og andres liv og bevæger jer ud i trafikken uden ordentlig lys eller refleks.

Alt for mange anser det for en menneskeret at køre på cykel uden den nødvendige lovpligtige belysning. Og det kan være ret katastrofalt, når man som en anden Tour-prof kommer ræsende med 50 kilometer i timen ind i rundkørsler, ud i lyskryds eller ned ad bakker.

Bevares. Hvis I var alene i verden, ville det naturligvis være en personlig sag, men med medtrafikanter på sidelinjen er der ikke råderum til at anse færdsel i trafikken som et personligt anliggende.
Og man kan ikke – som De Nattergale fastslog i sangen Kaj’s Sang – glæde sig over, at det da var godt “det kun var ham sjel der blev slawn ihjel”.
For der er altid andre, der bliver ramt og berørt.

Og som voksne har vi et ansvar for os selv, vores medmennesker og vores børn.
Og det er da tankevækkende, at over 85 procent af alle danske forældre frygter, at deres børn kan blive involveret i en trafikulykke. Og virkeligheden taler sit tydelige sprog.

Tal fra Center for Børneulykkesforskning viser, at næsten 11.000 børn kommer til skade i trafikken årligt. Ikke alle ulykker er lige alvorlige, men cirka 800 børn bliver indlagt på hospital årligt.
Men hvad hjælper det, når I – med argumenter som “jeg ser totalt åndssvag ud” og “jeg skal jo ikke ret langt” bevæger jer ud i efterårsmørket på cykel uden hjelm og lys?
Ikke ret meget.

Og når man taler om at se åndssvag ud, så tror jeg synet er værre, når I ligger svært hjerneskadet efter at være blevet kørt ned, og familien kommer for at se til jer.
Men hvis I fortsat ikke mener, at I behøver at sikre jer selv og lader hånt om jeres medmennesker, så tænk dog i det mindste på jeres børn. I giver dem tv på værelset, Play Station, dvd-afspillere, pc’er, mobiltelefoner, tøj med de rigtige mærker og ferierejser.
Men når det gælder de forholdsvis få kroner, der skal til, når det handler om at sikre dem bedst muligt, inden I sender dem ud i trafikken, vender I bekvemt ansigtet bort.

Så sørg nu for at få tændt lyset og knappet hjelmen under hagen. Valget er dit.
Det handler om hjelm eller hjerneskade.

Skriv et svar

Required fields are marked *.