Bruviks Bloggerier

– hvorfor brokke, når man kan blogge

Grundlovsdag med udsigt til kollektiv ligegyldighed

| 0 comments

Så er det igen tid til at kippe med Dannebrog, iføre sig sit pæneste tøj, pudse laksko og bæltespænde og samle familie og venner fra nær og fjern.

Anledningen er naturligvis den 5. Juni – vores grundlovsdag – og det nærmeste vi kommer en egentlig fælles nationaldag.

Og der er alt mulig grund til at fejre grundloven og de rettigheder og pligter, der ligger heri. Specielt i en tid, hvor nationale værdier, tro og holdning er til debat. Desværre er det de færreste, der finder det ulejligheden værd at fejre grundloven – endsige skænke den en tanke, når familien Grundlovsdag får en halv eller hel ekstra fridag, og bruger den på terrassen med kolde øl, kaffe, ostemadder og blødt brød.

For det går jo godt nok, og »vi« kan alligevel ikke gøre fra eller til, lyder den tilbagelænede holdning fra familien Danmark, der tydeligvis tager alting for givet. Men tingene skal ikke tages for givet.

Intet kommer af intet, og alt kræver opbakning og støtte for at bestå.

I Norge ser vores norske brødre helt anderledes på sagen, og deres nationaldag den 17. maj, der – sjovt nok markerer uafhængigheden af Danmark og den første norske grundlov i 1814 – fejres på helt anden vis. Her er der fra morgenstunden aktiviteter og arrangementer, og i det fleste byer arrangeres der op til flere optog med byens musikkorps i spidsen for udklædte elever og medlemmer fra skoler, sportsklubber og foreninger.
Og rigtig mange nordmænd iklæder sig den særlige lokale folkedragt, der relaterer til netop det sted i Norge, man har sine rødder.

Og det er tydeligt, at nordmændene ikke tager tingene for givet

Heller ikke amerikanerne tager tingene for givet. Deres Uafhængighedsdag 4. juli kan tage pusten fra de fleste, og det er i den forbindelse tankevækkende, at den årlige og traditionsrige Rebildfest mellem bakkerne i Rold Skov, hvert år formentlig kan samle næsten lige så mange deltagere, som det samlede antal deltagere ved danske grundlovsmøder.

Men vi er tilsyneladende faldet om i havestolen med en omgang kollektiv ligegyldighed. Ikke kun i forbindelse med markeringen af den danske grundlov, men også i forbindelse med en aktiv, engageret og bevidst stillingstagen til foreningslivet, skolen, kirken, avisen, lokalsamfundet, naturen og fremtiden som den skitseres gennen EU.

Men tag ikke tingene for givet. Intet kommer af intet, og alt kræver opbakning og støtte for at bestå og udvikle.

Skriv et svar

Required fields are marked *.